ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΩΤΑ

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 το Γυμνάσιο Μελίτης πραγματοποίησε Διδακτική επίσκεψη στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα με συμμετοχή των μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου και  συνοδεία της Διευθύντριας  κ. Χρυσοχοΐδου Ιωάννας και των εκπαιδευτικών κ. Κωνσταντινίδου Ειρήνης και κ. Καραντζούλη Άννας σε συνεργασία με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ)-Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας  που μίσθωσε λεωφορείο, ώστε να πραγματοποιηθεί δωρεάν η επίσκεψή μας.

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, σχετικά με το τί είναι οι ανανεώσιμες πηγές, τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποιες οι συνέπειές της και παράλληλα να συζητήσουν για τη Δίκαιη Μετάβαση, τι σημαίνει και πώς μπορούν οι νέοι και νέες να εμπλακούν σε αυτό το εγχείρημα. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης, πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν και γνώρισαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παίξουν ένα ευχάριστο, διαδραστικό παιχνίδι, μέσω της εφαρμογής Kahoot, και να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την κλιματική αλλαγή καθώς και τις συνέπειες που επιφέρουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Νικητές υπήρξαν όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες, καθώς μέσω της κριτικής τους σκέψης μπόρεσαν να απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το περιβάλλον. Τον συντονισμό του παιχνιδιού, ανέλαβε ο συνεργάτης του Κέντρου, Στέργιος Αδάμ.

Οι μαθητές διεύρυναν τους γνωστικούς τους ορίζοντες, ανέπτυξαν προβληματισμούς για το μέλλον, ενημερώθηκαν διεξοδικά για λύσεις εύρεσης πόρων και διεξόδων για το μέλλον του πλανήτη, ανακάλυψαν πρότυπα μοντέλα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ δέχτηκαν πρόσκληση συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα του ΟΕΝΕΦ, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό κατά το στάδιο μετάβασής τους στην επόμενη Εκπαιδευτική βαθμίδα.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη του (ΟΕΝΕΦ)-Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας για την μακροχρόνια συνεργασία του με το Γυμνάσιο Μελίτης και την στήριξή του στην ανάπτυξη ποικίλων Σχεδίων Δράσης.